Murrkinaa koko leirille

 

Säihkeellä syödään kaksi lämmintä ruokaa joka päivä Leiriravintola Murrkinassa. Aamu- ja iltapalat syödään omissa leirilippukunnissa, johon ruoat haetaan keittiöltä. Leirikeittiö valmistaa leirin ensimmäisinä neljänä päivänä ruoat noin 2 600 leiriläiselle, ja sunnuntaista eteenpäin pienimpien lähdettyä noin 1 200 leiriläiselle.

Säihkeen ruokahuolto hoidetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Keittiössä valmistetaan perinteistä kotiruokaa, joka varmasti maistuu kaikille. Leirillä kaikki ruuat ovat tuntuneet maistuvan leiriläisille eikä ruoka ole päässyt kertaakaan loppumaan.

Riikka Kauhanen Rajamäen Metsänkävijöistä vastaa leirillä noin 500 leiriläisen erikoisruokavalioista. Riikka on suunnitellut erikoisruokavalioiden ruokalistat sekä tilannut ruoka-aineet, joista maittava erikoisruoka valmistuu. Erikoisruoat pyritään tekemään mahdollisimman samalla tavalla kuin niin sanottu massaruoka, eli ruoka, jota suurin osa leiriläisistä syö.

Suuren leirin ruokkiminen vaatii huolellista etukäteissuunnittelua. Massaruoan ruokalistat ovat olleet valmiina jo noin puoli vuotta sekä niistä vastaavat keittiömestarit on pestattu jo vuosi ennen Säihkettä.

Ruokahuoltoon kuuluu ruoan valmistamisen lisäksi noin 1000 paikan ruokasalin pöytien pyyhkiminen, ruokien tarjoilu lämpöpöntöistä sekä tiskaaminen. Leirilippukuntien aamu- ja iltapaloista huolehditaan pestissä olevien samoajien avustuksella. Keittiössä noudatetaan täysin samanlaista hygieniatasoa kuin ammattikeittiöissäkin, joten päivä päättyy keittiön lattian pesuun.

Tiskilinjasto on iso ja tärkeä osa keittiön toimimisen kannalta. Tiskilinjasto, jota Säihkeellä käytetään, on ollut käytössä muillakin suurleireillä viime vuosina, esimerkiksi Roihulla. Tämä tiskilinjasto on erään lippukunnan kehittämä malli, jossa vesi ei seiso yhdessäkään neljästä pesu- tai huuhtelualtaasta, mikä on erityisen tärkeää hygienian takia. Samoja tiskilinjastoja lainataan ja käytetään eri leireillä.

Helmi, 9, Raudan Rieppaista ja Lempi, 8, Virkkalan Tulentekijöistä kertovat lihapullien ja perunamuussin maistuneen kaikista parhaimmalta. Tyttöjen mielestä kaikki muukin toimii keittiössä erinomaisesti, vaikka jonot ovatkin välillä pitkiä suuren ihmismäärän takia.

 

Teksti: Kerttu Komulainen ja Carolina Rebhan
Kuvat: Jyrki Lehtonen (haastateltujen kuvat) ja Mari Lehtisalo (pääkuva)