Turvallisuus

Leiriläisten turvallista leirikokemusta varmistaa turvatiimi, joka huolehtii ensiavusta, järjestyksenvalvonnasta ja pelastustoiminnasta.

Ensiapu leirillä


Säihkeellä on yksi ensiapupiste, jolla on leirin aikana ympärivuorokautinen päivystys. Vuorossa olevan leirilääkinnän henkilökunnan tunnistat punaisista liiveistä. Ensiapuvälineitä löytyy myös leirilippukunnista.

Järjestyksenvalvonta


Järjestyksenvalvojat tunnistat leirialueella keltaisista liiveistä. He toimivat leirialueen valvojina ja pitävät huolta muun muassa opastuksesta ja liikenteenohjauksesta. Toimipiste sijaitsee leirin huoltoalueella, ruskeassa parakissa.

Turvan 24h päivystysnumero: 046 968 0977. Turvan päivystysnumero palvelee niin järjestyksenvalvontaan kuin muuhunkin turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Palo- ja pelastus


Leirillä on palo- ja pelastushenkilöitä. Heidät tavoittaa turvan 24 h päivystysnumeron (046 968 0977) kautta.

Liikkuminen leirialueella


Säihke järjestetään Puolustusvoimien alueella, jonka vuoksi alueella on rajoitteita liikkumisen suhteen. Leirialueen rajat on merkitty selkeästi maastoon. Leirialueella on erillinen huoltoalue, joka on erotettu selkeästi leirin majoitus- ja ohjelma-alueesta. Leirin huolto hoidetaan pääsääntöisesti huoltoalueen kautta. Huolto vaatii paljon raskasta liikennettä, joten huollon sujuvuuden ja leiriläisten turvallisuuden varmistamiseksi kaikkea ylimääräistä liikkumista huoltoalueella tulee välttää.

Leirialueen läheisyydessä on turvallisuussyistä kiellettyjä alueita, kuten sotasatama ja Tvärminnentien länsipuolella oleva ampuma-alue. Näille alueille meno on ehdottomasti kiellettyä. Kielletyt alueet on merkitty selkeästi maastoon.

Leirialueelle saavutaan ja poistutaan pääportin kautta. Alaikäiset leiriläiset eivät poistu omatoimisesti leirialueelta.

Tunnistamattomat esineet


Alue on puolustusvoimien käytössä, joten alueelta voi löytyä hylsyjä ja erilaista tunnistamattomia esineitä. Jos et tunnista maastosta löytämääsi esinettä, älä koske siihen vaan ilmoita siitä välittömästi turvan päivystykseen, numeroon 046 968 0977. Hylsyihinkään koskemista ei suositella.

Punkit


Leirialue kuuluu punkkien esiintymisalueeseen. Leiriläisen tulee tehdä päivittäin punkkitarkastus. Tutki huolellisesti koko vartalo, eritoten taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset. Jos löydät punkin, ota yhteys leirilippukunnan nimettyyn ensiapuihmiseen joka poistaa punkin tai irrota se välittömästi kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä vetämällä ulospäin.

Uiminen ja uimavalvonta


Leirialueella on uimaranta. Alaikäisillä on lupa uida ainoastaan leirilippukunnan uimavuorojen aikana ja vesipuiston ohjelmassa ollessaan. Ohjelmassa on pestatut uimavalvojat. Lippukuntien uimavuorojen aikana rannalla ei ole leirin puolesta järjestettyä uimavalvontaa, vaan lippukunnat hoitavat itse uimavalvonnan omien uimavuorojensa aikana. Tällöin kullakin uimarilla tulee olla uimapari. Uimavalvojan tulee olla täysi-ikäinen ja uimataitoinen.

Uiminen muualla kuin leirin uimarannalla on kiellettyä, koska muualla vesiliikenne ja rantojen jyrkät sekä liukkaat kalliot voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Nuotiot ja tulenteko


Avotulen tekeminen on koko leirialueella kiellettyä. Leirilippukuntien johtajille on lähetetty ohjeistus leirilippukunnan kaasupullojen  ja -polttimien käytöstä.

Toimintaohjeet onnettomuustilanteessa


1. Pelasta välittömässä vaarassa olevat.

2. Huolehdi omasta turvallisuudestasi.

3. Varoita muita.

4. Hälytä apua soittamalla 112. Mainitse olevasi Säihke-partioleiriltä (osoite: Säihke-Partioleiri, Syndalenin harjoitusalue, Tvärminnentie 852, Hanko).

5. Sammuta. Leirilippukunnassa on omat alkusammuttimet ja alueella on sammutusvettä sekä sammuttimia.

6. Rajoita paloa, ellet saa sitä sammumaan.

7. Opasta pelastushenkilökunta kohteeseen.

 

Soita ensiavun päivystysnumeroon (046 968 0989) esimerkiksi

 • kun tarvitset kuljetusta loukkaantuneelle/sairastuneelle.
 • kun tarvitset terveysneuvontaa.

Soita turvan päivystysnumeroon (046 968 0977) esimerkiksi

 • kiireettömissä onnettomuustilanteissa.
 • jos olet huomannut tulipalon, jonka saitte sammumaan omin voimin.
 • sinulla on turvaan liittyvää kysyttävää.
 • rikosepäilytilanteissa.
 • havaitset leirialueella sinne kuulumattomia henkilöitä.
 • jos joku on eksynyt.

Soita hätänumeroon (112) esimerkiksi

 • kun huomaat tulipalon, jota et itse saa heti sammutettua.
 • kun huomaat hukkuvan.
 • kun tarvitset kiireesti viranomaisapua paikalle.
 • hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa.